Radon forsegler med botament
Hvorfor er bygningstætning mod radonforurening så vigtig?
Radon repræsenterer stadig en stort set ukendt og frem for alt undervurderet risiko. Det er en radioaktiv ædelgas, der forekommer i jorden og produceres, når uran henfalder. Radon undslipper fra jorden til det fri. I tilfælde af utilstrækkelig strukturel vandtætning kan den også ophobes i huset der – ubemærket: da radon er usynlig og lugtfri, kan den ikke opfattes af mennesker.
Dette har vist sig at være et sundhedsproblem. I en minearbejdsundersøgelse i 1980’erne blev der for eksempel etableret en årsagssammenhæng mellem radon og lungekræft, hvilket resulterede i, at det internationale kræftforskningscenter i Verdenssundhedsorganisationen (WHO) klassificerede radon som et kræftfremkaldende stof for mennesker.[1]
Et forskningsprojekt udført på vegne af Federal Office for Radiation Protection (BfS) mellem 1996 og 2000 viser, hvor farligt radon er for sundheden. Ifølge dette kunne omkring 5% af alle dødsfald som følge af lungekræft i den tyske befolkning tilskrives radon, hvilket svarer til omkring 1.900 dødsfald om året. [2] Dette gør radon til en af de vigtigste årsager til lungekræft efter rygning.
BfS foretager i øjeblikket en landsdækkende undersøgelse for at finde ud af, hvor meget radon der i gennemsnit forekommer i hjem i Tyskland. Resultatet skulle foreligge inden udgangen af 2020.[3]
Alle disse fund gør én ting klar: En professionel radontætning er af særlig betydning.
Kilde: Federal Office for Radiation Protection
Hvordan kommer radon ind i huset?
Radon når overfladen fra jorden og kan også trænge ind i huse fra byggepladsen. Dette begunstiges blandt andet af revner og sprækker i fundamentet samt ved utilstrækkelig tætning af bygningsrammen. Mens radonkoncentrationen udendørs – på grund af blandingen med den omgivende luft – er relativt lav, kan indendørs radon hurtigt ophobe sig i alarmerende mængder.
Følgende grafik illustrerer, hvordan radon kan finde vej ind i huset:
En video fra BfS forklarer klart, hvordan radon præcis får adgang til huset, og hvad gasens oprindelse og effekt er.
Kilde: Federal Office for Radiation Protection
Hvor høj er radonkoncentrationen i Tyskland?
Baseret på repræsentative måledata har BfS samlet en oversigt over radonkoncentrationen landsdækkende for hele Tyskland. Hvor meget radon der forekommer i luften og indendørs varierer fra region til region i hele Tyskland. Mens radonkoncentrationerne for det meste er lave i Nordtyskland, er værdierne højere i de fleste af de lave bjergkæder og ved foden af Alperne. Udtalelser om enkelte bygninger eller byggegrunde kan dog ikke udledes af kortene.
Radonkoncentration i jordluften

Kilde: Federal Office for Radiation Protection
Indendørs radonkoncentration

Kilde: Federal Office for Radiation Protection
Er der lovkrav til radontætning?
Beskyttelse mod radon og dets sundhedsrisici er reguleret i strålingsbeskyttelsesloven (StrlSchG). Lovgiver har fastsat en referenceværdi på 300 Becquerel (Bq) pr. Kubikmeter for radonaktivitetskoncentrationen i luften i fællesrum – i bygninger generelt såvel som på arbejdspladser. Det er vigtigt at understrege, at referenceværdien kun fungerer som et “benchmark for test af hensigtsmæssigheden af foranstaltninger” – dog er referenceværdien ikke en grænseværdi. [4] Hvis denne referenceværdi overskrides, bør der træffes foranstaltninger til at reducere radonkoncentrationen i bygningen.
Forseglingen af radonindgangsstier i området i kontakt med jorden fører ofte til succes her. Men det gastætte design af brøndåbninger, rørgennemføringer og husforbindelser spiller også en vigtig rolle i denne sammenhæng.
Radontæt forsegling med botament
Botament tilbyder produkter af høj kvalitet til beskyttelse mod radoneksponering. Både 1-komponent reaktivt tætningsmiddel RD1 Universal og 2-komponent reaktivt tætningsmiddel RD2 The Green 1 svarer til definitionen af radontætte komponentlag, der er anbefalet af Federal Office for Radiation Protection. På denne måde beskytter sælerne beboerne mod farlig radongas, der kommer ind i kælderen i deres bygning.
Vores professionelle reaktive sæler

BOTAMENT RD1 Universal
- Blanding er ikke nødvendig
- Bare en komponent
- Kan behandles op til +35 ° C
- fleksibel og fiberforstærket

BOTAMENT RD 2 The Green 1
- 2 komponenter
- Kan opbevares ned til -5 ° C
- Højeste produktivitet
- Kan udsættes for regn efter 3 timer
Til produktsiden
BOTAMENT RD2 The Green 1
- 2 komponenter
- Kan opbevares ned til -5 ° C
- Højeste produktivitet
- Kan udsættes for regn efter 3 timer

FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Radon (Rn) er en naturligt forekommende, radioaktiv ædelgas, der dannes ved forfald af uran. Den er usynlig, lugtfri og smagløs. Gassen diffunderer fra jorden ind i atmosfæren og kan også komme ind i husene.
Radon forekommer overalt i vores miljø, for eksempel i jorden, i bygninger, i byggematerialer og også i drikkevand. Radonkoncentrationerne varierer i hele Tyskland. BfS giver kort til regional distribution af radon i jorden, indendørs og udendørs.
WHO har klassificeret radon som et kræftfremkaldende stof. Jo højere radonindhold i indeluften og jo længere mennesker bliver i den, desto større er risikoen for at udvikle lungekræft.
Loven om beskyttelse mod de skadelige virkninger af ioniserende stråling, eller strålingsbeskyttelsesloven (StrlSchG) indeholder forordninger om radon. Du kan downloade den aktuelle version her Læs op.
Regelmæssig ventilation i kælderen fører til en øget luftudveksling, som transporterer radonen til ydersiden. En permanent effektiv metode til at reducere radonforurening er vandtætning af kældervægge og gulve. Botament tilbyder produktløsninger af høj kvalitet, der opfylder definitionen af radontæthed anbefalet af BfS.
Bibliografi
- Forbundskontor for strålingsbeskyttelse: https://www.bfs.de/SharedDocs/Downloads/BfS/DE/broschueren/ion/stko-radon.pdf?__blob=publicationFile&v=7
- Forbundskontor for strålingsbeskyttelse: https://www.bfs.de/DE/themen/ion/umwelt/radon/lösungen/ektiven.html
- Forbundskontor for strålingsbeskyttelse: https://www.bfs.de/DE/themen/ion/umwelt/radon/karten/studie.html
- Forbundskontor for strålingsbeskyttelse: https://www.bfs.de/DE/themen/ion/umwelt/radon/regelungen/referenzwert.html
- Forbundskontor for strålingsbeskyttelse: https://www.bfs.de/DE/themen/ion/umwelt/radon/radon_node.html