fgAsset 1

Terrassedyrkning med modgang - RD1

En renovering af et boligområde fra 1930’erne inkl. en fordobling af terrassearealet, dette kræver kendskab til en fagmand og RD1 fra Botament.

fgAsset 1

Udholdenhedstest for RD1 Universal

For at omdanne et bygdehus fra 1930’erne til et moderne domicil til en overkommelig pris, har du enten brug for meget mod eller ekspertise. Som fliselæggermester og ekspert er Klaus Bierbrodt en gammel hånd, når det kommer til modernisering. Så han gik til den fuldstændige renovering af sin nevøs hus i Essen med tilsvarende beslutsomhed. En del af renoveringen var den eksisterende terrasse . Ikke alene skal den få en ny overflade, men den skal også næsten fordobles arealmæssigt. Klaus Bierbrodt stolede på produkterne fra Botament Systembaustoffe GmbH & Co. KG og besluttede derfor at bruge den nye en-komponent reaktive fugemasse RD 1 Universal.

fgAsset 1

Udvidelse af terrassen

Det aldrende, ensidige tilbygningshus i den nordlige del af Essen, Altenessen-distriktet, er for længst holdt op med at opfylde kravene fra dets nuværende beboere. Udover en mere rummelig rumindretning, et tidssvarende badeværelse og store vinduer, var den energiske opgradering af to-etagers huset også på dagsordenen. Moderniseringsprogrammet omfattede facadeisoleringen med et termisk isoleringskompositsystem (ETICS), hvorpå der blev påført en let, venlig overfladepuds. Derudover bør den eksisterende smalle husdækkende terrasse forstørres markant for visuelt at forlænge stuen.

fgAsset 1

Udvidelse af terrassen - udfordringen

Ved at fordoble arealet blev den tidligere kun omkring 14 kvadratmeter stribe til en rummelig, næsten kvadratisk terrasse, som om sommeren byder på god plads til spisning i hyggeligt selskab og til solbadning. Den nye belægning lavet af storformatfliser opfanger facadens varme sandtone. Udfordringen i implementeringen var at kombinere murede overflader og armerede betonelementer på en sådan måde, at et eventuelt indsynkning ikke forårsager skader. For at anvende den nye belægning på hele området blev det eksisterende areal og den nye del oprettet separat, men forbundet med hinanden i overgangsområdet med en dilatationsfuge.

Botament Gebinde RD 1 Gruppe Reaktivabdichtung
fgAsset 1

Forsegling uden grunding og blanding

En del af græsplænen skulle fjernes til udvidelse af terrassen bag huset. Efter at fundamentet til det nye område var sat og bygget højt, blev pladen betonet til det nødvendige niveau. Den multifunktionelle reaktive forsegling Botament RD1 Universal blev brugt til at forsegle den. Ud over den umiddelbare anvendelighed uden blanding talte deres hurtige indstilling, som muliggjorde hurtige fremskridt i byggeriet, for dem. Efter blot at have forfugtet underlaget, blev det påført uden en ekstra primer, men med en ridsecoating lavet af RD1 til kløning af underlaget. For bygherren, Kai Bierbrodt, er dette et klart plus i forhold til andre systemer, der altid kræver en primer og dermed mere tid og kræfter. Underlaget var kun klar til påføring af RD1-skrabelaget ved brug af vand. Det forhindrer mulig blæredannelse og dermed risiko for, at fugt trænger ind. På det på denne måde forberedte underlag blev RD1 Universal påført i to lag til tætning. Produktets glatte konsistens gjorde forarbejdningen lettere. Den sydvestlige placering af terrassen viste sig også at være positiv til, at RD1 kan bearbejdes uden problemer selv i let solskin. For trods den hurtige tørring var enhver huddannelse ikke et problem, så materialet endda kunne påføres successivt i solen. Det høje udbytte ved påføring af det 2,0 millimeter tykke lag gjorde brugen af den innovative tætning på det store område ekstremt økonomisk. I forbindelses- og inderhjørneområderne blev der indsat et tætningsbånd i RD1 påført med en børste for at opnå et kontinuerligt tætningsniveau. Derefter blev det andet lag RD1 påført og forseglingstapen arbejdet ind i forseglingslaget. Det betyder, at selv ved mulige komponentbevægelser kan der ikke trænge fugt ind i overgangsfugen fra oven.

fgAsset 1

Positive overraskelser for erfarne fagfolk

Produktiviteten af materialet blev på imponerende vis demonstreret af den mængde, der var tilbage i spanden. Takket være den universelt anvendelige 1-komponent formel kunne den åbnede spand lukkes igen og bruges på den næste byggeplads. En mulighed, som fliselæggermester Klaus Bierbrodt tog godt imod, for det betyder, at han kan arbejde videre hvor som helst uden at skulle søge efter det rigtige produkt og uden at blande. Han var dog i første omgang overrasket over sælens grønne farve. Den tilhørende fordel ved den optiske gennemtørringskontrol overbeviste ham med det samme: Han kunne bogstaveligt talt se tørreprocessen, for jo mere fugemassen tørrede, jo mørkere blev den grønne nuance. Han var ikke mindre forbløffet over hastigheden af deres indstilling. Det var regntæt efter blot seks timer. Efter en tørretid på kun 24 timer var han i stand til at påføre monokornmørtlen på RD 1 universalforseglingen med slipfilm næste morgen. For at sikre den nødvendige niveaukompensation varierede han lagtykkelsen med påføringstykkelser mellem seks og otte centimeter. Frisk i frisk med en klæbebro på bagsiden af fliserne, der skal lægges, og en tyndbundsmørtel fra Botament, lagde han så de store porcelænsstentøjsfliser med kontaktlag på bagsiden.

fgAsset 1

Eksamen bestået med tillid - RD1 Universal

Samlet set tog terrasseudvidelsen tre måneder. Efter at betonpladen var blevet udstøbt i slutningen af juli, blev den fuldstændig vandtæt inden for et døgn i september. Terrassen kunne bruges første gang tre dage efter flislægning og fugning med den multifunktionelle fugemørtel Botament Multifuge Base. Men så til enhver tid satte dårligt vejr ind, så efter ønske fra bygherre blev fugningen af dilatationsfugerne udskudt til næste forår. Dette var en udholdenhedstest for vandtætningen, da mere fugt end normalt kom ind i underkonstruktionen gennem de åbne samlinger. Det mestrede RD1 Universal også med lethed, da materialet ikke kun er UV, men også frostbestandigt. I foråret viste produktet sig igen til tætning af soklen på plænesiden, da det nemt kan påføres andre mineralske stoffer. I modsætning til bitumen imprægnering kan udlejer om nødvendigt lime siden af soklen med klinker på et senere tidspunkt. Hans konklusion om den innovative reaktive tætning er tilsvarende positiv: “Hastigheden, sikkerheden og fleksibiliteten ved RD1 Universal er absolut overbevisende!”